Här kan du läsa om våra möten och övriga aktiviteter under 2019.

Den 19 januari var det Släktforskningens Dag. Det hade blivit lite strul med bokningen, så vi satt i tidningshörnan och hade många besökare. Föredrag höll Hans-Peter Stülten i datasalen. Läs mera om det här.
Foto: copyright © Hans-Peter Stülten

Den 12 februari hade vi årsmöte i vår förening, i styrelsen var ordförande och en ledamot på val, de blev båda omvalda så styrelsen ser ut som innan årsmötet. Erland Ringborg ordförande i Sveriges Släktforskarförbund var mötesordförande. Efter fikat med goda semlor, höll han ett litet föredrag om vad förbundet gör för medlemsavgiften. Det blev många frågor. Ett fullständigt referat från årsmötet kan du läsa här.

Foto: copyright © Helene Skoglund

Den 12 mars hade vi besök av Thomas Fürth som berättde om hur släktforskningen har uppmärksammats av den ansedda tidskriften "Science". Hur forskare i främst USA med hjälp av släktforskning har studerat hur arv och livsstil påverkar livslängden. Hur långt man genom åren har rest för att hitta sin partner.

Han berättade även om projektet "Geni World Tree" som kopplar ihop släktforskningdsdata från hela världen för att skapa ett gigantisk släktträd. Aääa är vi släkt, frågan är bara hur långt bakåt den gemensamma anan finns. Ett fullständigt referat kan du läsa här.
Foto: copyright © Hans-Peter Stülten

Den 17 mars hade Maria Landin en heldagskurs i hur man forskar i andra källor än kyrkböckerna. Det var en väldigt uppskattat kurs som runt ett dussin medlemmar deltog i.

Hon gick bl.a. genom sådanna källor som Domböcker, Bouppteckningar och Historiska kartor. Ett mera utförligt referat från kursen finner du här.

Den 9 april hade vi besök av Lars Ericson Wolke som berättade mycket intressant om stortjuven Lasse-Maja.
Lasse-Maja har ju lämnat sår efter sig i såväl domböcker som fängelserullor och inte minst i en egen biografi. Då Lasse-Maja inte kunde vara sig läsa eller skriva är det en okänd spökskrivare som har författat den. Läs mere om detta möte här.
Foto Copyright © Helene Skoglund
På månadsmötet i september höll Maria Landin ett mycket intressant föredrag om landsbygden i förvandling, illustrerat med gamla kartor så vi kunde se hur bl.a Sorunda har förvandlats genom århundranden.

Ett mera komplett referat kan du läsa här.

Söndagen den 15 september fanns Nynäshamns släktforskarförening också på plats i Sjötelegrafen i Nynäshamn för att visa folk hur man släktforskar. Vi fick en mängd förfrågningar och kunde leta fram en hel del förfäder på plats. Vi fick även några nya medlemmar efter vårt lilla evenemang.
På bilden håller Helene på att hjälpa en besökare att få information om sina anor.

Foto Copyright © H.-P. Stülten
Den 9 oktober höll Keth Andersson ett mycket intressant föredrag om skogsfinnar. Bl.a. berättade hon att många som tror de har valoner i släkten egentligen har skogsfinnar.
Allt som allt ett mycket bra föredrag med en mängd ny information

Du kan läsa ett komplett referat här

Den 9 november var det Arkivens Dag. Vi var som vanligt på biblioteket för att berätta om släktforskning. På grund av vattenskadan tidigare i höst var vi i år i konsthallen.

Du kan läsa mera om det här.

Foto copyright © Helene Skoglund
Den 12 november hade vi besök av Eva Johansson som berättade hur man forskar om sjöfolk. Ett mycket intressant föredrag med mycket nytt och matnyttigt om sjöfolken. Eva är även författare till boken "Släktforska om Sjöfolk"

Du kan läsa ett komplett referat här.

Foto copyright © Helene Skoglund
Den 10 december hade vi vårt sista möte för året. Utöver forskarstuga höll Anita Brink även ett litet föredrag om sin forskning som omfattar såväl adel som borgare.

Lotteri var det också med många glada vinnare. Vårt kaffegäng hade fixat lussebullar, glögg och pepparkakor så det blev ett riktigt julmöte. Referat kan du läsa här.

Foto copyright © H.-P. Stulten