Månadens tema!

Vi vill prova något nytt, något som förhoppningsvis ger som resultat, att vi får fler besökare på vår hemsida och därmed fler får intresse för släktforskning.

Vi kommer framöver på denna sida ha länkar till något som vi kallar "månadens tema", varje månad kommer det en ny artikel om ett eller annat som anknyter till släktforskning, det kan vara ett tips eller en artikel omnågot speciellt ämne.

Vi börjar i januari 2020 med en artikel om indelta soldater och båtsmän. Artikeln är författat av Maria Landin och du kommer till den här.

Februari månads tema är något som vi släktforskare ständigt stöter på: Hur skriver de egentlig? Oftast är det väl prästernas kråkfötter i kyrkböckerna vi svär över, men hur var det egentligen med skrivkunnigheten förut? Maria Landin har skrivit om det här.

Månadens tema för mars är lite om olika mer eller mindre konstiga yrken vi stöter på som släktforskare. Även i denna månad är det Maria Landin som är författare till texten som du kan läsa här.

Månadens tema för april är fotografi och släktforskning. Den här gången är det Hans-Peter Stülten som är författaren och kommer med råd och tips. Läs mera om vad du skall göra här.

Månadens teme för maj är Kungliga Bibliotekets inskannade tidningar. Maria Landin har skrivit en väldigt intressant artikel om hur man kan hitta mycket gott dör för släktforskare. Läs artikeln här.

Nu håller vi en paus över sommaren, återkommer med nya artiklar i september.

Så har vi kommit till september och månadens tema kommer igen.

Månadens teme för september handlar om resultatet av DNA forskning. Hans-Peter Stülten har skrivit lite om detta. Läs artikeln här.

Oktober månads tema är om frikyrkorörelsen.

Maria Landin har skrivit en intressant artikel om ett par frikyrkofolk inom hernnes egen släkt: Vilhelmina Wallin och Johan Erik Jacobsson. Läs artikeln här

November månads tema är en artikel av Christina Knutsson om svedjefinnar.

En mycket intressant artikel om en grupp människor som kom hit från östra rikshalvan en gång i tiden och i dag är mer eller mindre, nog mest mer, asimilerade i det svenska samhället. Lär artikeln här.

December, och därmed årets sista, månadens tema är två artiklar om DNA forskning av Sandra Wictorin och Nanne Brödjegård.

Läs om vad DNA forskningen har gett dessa två medlemmar. Läs artiklerna här

Nu skriver vi 2021 och det är dags för ett nytt månadedens tema, det första i det nya året.

I januari kan väl vara en bra ide att kontrollera sin forskning, det skriver Hans-Peter Stülten om.

Den här gången är det Hans-Peter Stülten som skriver om att kontrollera sin släktforskning, ty vi gör alla fel tid efter annan. Du kan läsa artikeln här.

Maria Landin skriver lite om socken demokrati i februari.

Februari månadens tema är en artikel av Maria Landin om sockenstämman, socknens högsta beslutande organ som tog hand om mycket i socknen. Läs artikeln här.

I mars månad är det också Maria Landin som skriver, den här gången om döden.

Mars månads tema är lite om det som drabbar oss alla förr eller senare, helst mycket senare, nämligen döden. Det är ju något vi alla gör- Maria Landin har skrivit om "Den goda döden" du kan läsa det här

I april månad får vi lära oss något om alun tillverkning, det är Keth Andersson som betättar.

April månadens tema handlar om något som nog inte många av oss känner till, nämligen aluntillverkning, något som en gång i tiden var en storindustri i Sverige och gav större inkomster än järnbruken gjorde.
Keth Andersson har skrivit om det och du kan läsa hennes artikel här.

I maj får vi höra om familjehemligheter i Hans-Peter Stültens familj.

Vårens sista "månadens tema" står Hans-Peter Stülten för med lite om familjehemligheter som avslöjas när man släktforskar. Du kan läsa om det här.

Nu är det höst och nya månadens tema.

Maria Landin inleder med att berätta om brott och straff!

Maria har skrivit en interessant artikel om brottslingar i släkten. Man brukar ju säga att det är en lycka om man har en sådan, då finns ofta en beskrivning av personen och hans/hennes levnadsförhållanden. Nog så intressant innan fotografiets tid. Du kan läsa artikeln här.

Oktober månads artikel är skriven av Susann Colbing

Hon berättar lite om hur hun lyckades lösa gåtan med den okända fadern med släktforskning och DNA,
En mycket intressant artikel som du kan läsa här.

I November månad är det Sandra Wictorin som berättar.

Sandra berättar om sin farfars mormor som satt i fängelse för första resan stöld, en gruvelig historia som kan läsas här

Årets sista "månadens Tema" står Hans-Peter Stülten för.

Hans-Peter har varit ute att resa , som H.C. Andersen skriver: "Att resa är att leva" . Han besökt släktingar i Danmark och Sverige. Han skriver om att ta kontakt med nulevande släktingar. Du kan läsa om det här.

Vi vill ha fler skribenter.
Har du något intressant att berätta, skicka det till Hans-Peter eller Maria så ser vi på det. Det ville vara trevligt om det var fler som skrev än de par stycken som har skrivit än så länge. OBS Skicka texterna i DOC format och gärna ev. fotos separat.